opc_loader

De historie van de loep

Om de geschiedenis van de loep te bestuderen moesten we eerst een uitstapje maken naar de geschiedenis van de microscoop. Hiervoor worden namelijk dezelfde soort lenzen gebruikt. Een microscoop is van oudsher een apparaat wat wordt gebruikt om kleine objecten beter te kunnen bekijken door ze uit te vergroten. 

historie geschiedenis loep


De oorsprong in Egypte

De eerste loep werd al een millennium geleden gebruikt in Egypte. Een Arabische arts schreef dat hij een Eygptenaar een halve bol had zien gebruiken in het jaar 1000. Deze halve bol zorgde er voor dat de objecten grote konden worden bekeken. De lens was echter niet erg scherp. Pas eeuwen later kwam deze informatie in Europa terecht waardoor de Europeanen als van Leeuwenhoek verder konden met de uitvinding. 
 

De leesstenen

200 jaar later kwam de techniek in Europa terecht. Hierdoor konden Franse monniken een leessteen ontwerpen. Dit was een vlakke steen met een lens aan de onderkant die je over de letter heen kon bewegen waardoor deze groter werden. Tegenwoordig gebruik je hiervoor een leeslineaal wat hetzelfde principe gebruikt.
 

De eerste handloepen

De eerste echte handloepen werden in de dertiende eeuw gemaakt. De eerste loepen die een handvat kregen werden waarschijnlijk in Venetië gemaakt. Hier woonden de eerste echt goeie glasblazers die in staat waren om een mooie loep te maken. Niet veel later konden ze ook de eerste echte bril maken met werkende lenzen.
 

De eerste goed werkende lenzen

Volgens velen was de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek de eerste uitvinder van de microscoop, volgens andere heeft hij het apparaat alleen verbeterd. Het is wel met zekerheid vastgesteld dat van Leeuwenhoek de eerste was die een goed werkend vergrootglas produceerde. Hiermee staat een Nederlander aan de wieg van de ontdekking van de loep. 
 

De eerste toepassingen van de loep

De loep werd vroeger voor veel dezelfde toepassingen als tegenwoordig gebruikt. De belangrijkste is natuurlijk het lezen. De Franse monnikken gebruikten in de twaalfde eeuw dus al een loep om te lezen. Als vrij snel werd de loep ook toegepast voor medische doeleinden en het bekijken van dieren en insecten. Dankzij de loep is men veel meer komen te weten over de natuur.

Bereikbaar

E: contactformulier

T: 0181-764124

Bereikbaar

Elke werkdag van

10:00 tot 16:00 bereikbaar.

Beoordelingen
Gratis verzending

DPD pakketpost met

Track & Trace mogelijkheid.
 

verzending dpd
 

 Gratis verzending!

Binnen Nederland

Betaalgemak

Betalingsmethoden

Twitter